Stor interesse for grønn forskning i Stavanger

Langt flere enn forventet møtte opp på oppstartsmøtet for forskningsnettverket ”Miljøvennlig energi” ved Universitetet i Stavanger i slutten av mars.

- Jeg er imponert over interessen, dette er en spennende og tverrfaglig gjeng, sier leder for nettverket Siri Kalvig. Rundt henne myldrer nær 60 forskere både fra Universitetet i Stavanger og forskningsinstitusjonen IRIS.

Finansiering på plass fra Universitetsfondet
- Det kan dukke opp spennende muligheter når vi jobber tverrfaglig. Dessuten får vi til å spisse forskningen. Arbeidet vårt er forankret til topps ved Universitetet i Stavanger, sier Kalvig. Finansieringen kommer fra Universitetsfondet som har bevilget 3 millioner kroner til nettverket. UiS matcher beløpet. - Disse 6 millionene sikrer oss drift i tre år fremover. Forskernes egeninnsats kommer på toppen. Kalvig lover at ting skal skje.

SIRI KALVIG, DAGLIG LEDER I FORSKNINGSNETTVERKET MILJØVENNLIG ENERGI OG BJARTE DYBVIK, DAGLIG LEDER I UNIVERSITETSFONDET.

SIRI KALVIG, DAGLIG LEDER I FORSKNINGSNETTVERKET MILJØVENNLIG ENERGI OG BJARTE DYBVIK, DAGLIG LEDER I UNIVERSITETSFONDET.

Fremtidsfundament
- Arbeidet i dette nettverket vil styrke regionen strategisk, både internt på UiS og utover i regionen. UiS har et godt energifaglig miljø som vi mener er sentralt for fremtiden. Vi tror dette vil bygge en pilar som gir oss et fremtidsfundament. Derfor støtter vi dette nettverket, sier Bjarte Dybvik, daglig leder i Universitetsfondet.

Skaper møteplasser
Kalvig er nå i startfasen med et fremtidsrettet grønt forskningsnettverk der mulighetene er mange. - Vårt mål er å skape felles møteplasser der vi blir bedre på å jobbe på tvers internt på campus. Mulighetene må opp og frem så vi ser hva som ligger her, påpeker hun.

Vil ha resultater
Hun ønsker å bli helt konkret og tydelig om hva nettverket skal bidra med. Dette gjelder både i organisering, kommunikasjon og resultater. - Regionen vår er i omstilling. Mulighetene er der innen miljøvennlig energi. Mye forskning er allerede gjort. Dette skal styrkes og synliggjøres.

Fem fagfelt
Forskningsnettverket ”Miljøvennlig energi” er organisert under fem tematiske områder:
•    Energieffektivisering
•    Fornybare teknologier
•    Omstilling i regionen
•    Karbonfangst, bruk og lagring (CCUS)
•    Smarte Byer

Engasjerte forskere
- Vi skal finne formen sammen. Vi skal engasjere forskere her lokalt og internasjonalt til å blant annet koble sin kunnskap med andre. Nettverket skal finne arbeidsformer der nettopp det å fasilitere vekstvilkårene står sentralt. Det er både viktig og vanskelig å jobbe sammen, så det brytes ny grunn her, påpeker hun.

Kommunisere
- Akkurat nå jobber vi med å lage nettsider og presentasjonsmateriell slik at nettverket kan hente det de trenger. For å fronte kompetansen og satsningen på UiS har jeg holdt mange foredrag om Forskningsnettverket og det grønne skiftet i forskjellige arenaer og fora. Har drevet mye utadrettet virksomhet nå, men det er vel så viktig å jobbe med intern kommunikasjon her på campus. Altså å få skapt en fruktbar møteplass for forskere på UiS og IRIS innen miljøvennlig energi. Det er viktig for forskningsnettverket å bidra til å kapre tverrfaglige forskningsprosjekter, særlig fra EU og Horisont2020. Samtidig kan vi hente inn ressurspersoner utenfra til seminarer eller andre samlinger der forskningsnettverket ser behovet. 

Næringsutvikling
Forskningsnettverket ”Miljøvennlig energi” får en unik og samlet oversikt over mulighetene. Dette blir viktig på mange arenaer. Ikke minst kan det være nyttig for næringslivet og innovasjonsmiljøer slik som Validé sier Kalvig. Hun representerer forskningsnettverket i flere fora blant annet i Næringsforeningen i Stavanger-regionen.