Etter vedtaket i Stavanger kommune om temaplan for Kunnskapsbyen Stavanger i juni 2022 har Universitetsfondet og Stavanger kommune jobbet i tospann for å legge grunnlaget for etableringen av Ullandhaug innovasjonsdistrikt. Den politiske bestillingen rundt en slik modell for kunnskapsmiljøet på Ullandhaug er også nedfelt i Universitetsfondets strategi 2021-2025. Universitetsområdet på Ullandhaug har hatt en organisk kunnskapsutvikling siden 1960-tallet. Nå trenger vi et overbygg som katalyserer et samlet avtrykk av denne aktiviteten. Det vil gjøre det mulig å høste viktige synergier og posisjonere hele regionen på en helhetlig måte, også internasjonalt. Dette er også i tråd med ambisjonene i EUs Innovation Agenda som kom i juni 2022. Ullandhaug Innovasjonsdistrikt er dermed er måte å knytte regionen tettere til europeiske satsninger.

I konsultasjon med nøkkelaktørene på Ullandhaug gjennom 2023, og eierne av Universitetsfondet, har prosjektet funnet sin form. En samlet tilslutning til satsningen ble gitt under Strategisk arena for Ullandhaug, 3. februar 2023. Her ble det satt et mandat satt og fem satsningsområder ble identifisert (talent, testing, tilskudd, tilbud og tydelighet).

Det er avsatt midler fra Universitetsfondet og Stavanger kommune til en prosjektlederstilling som skal drifte prosjektet videre. Denne

Hva er Ullandhaug Innovasjonsdistrikt?  

Arbeidet med å realisere Ullandhaug Innovasjonsdistrikt tar flere spor:

  1. Definisjon og avgrensning

  2. Formål, visjon og målsetninger

  3. Styringsstruktur og ressurser

  4. Satsningsområder og tematiske innganger

  5. Tidsplan med milepæler

I det følgende blir sporene kort adressert. Prosjektet jobbe videre med å konkretisere disse: 

  1. Definisjon og avgrensning  

SIVA anvender denne definisjonen på et innovasjonsdistrikt:

«Definisjonen på et innovasjonsdistrikt er geografiske byområder der kunnskapsinstitusjoner og kunnskapstunge virksomheter samler seg og samarbeider med gründere, inkubatorer, investorer og det offentlige for å fremme innovasjon og kommersialisering av idéer og kunnskap. Større virksomheter, for eksempel sykehus eller universitet, fungerer som ankeret i et innovasjonsdistrikt. Over tid har disse institusjonene i kraft av sin virksomhet resultert i at andre aktører ønsker å plassere seg i nærheten av disse. For å lykkes som innovasjonsdistrikt er man avhengig av en kritisk masse av aktører og høy kunnskapstetthet. Det må legges til rette for å koble mennesker og aktører sammen – både fysisk, sosialt og digitalt - og møteplasser, testing og deling, og god infrastruktur er viktige virkemidler i et innovasjonsdistrikt. Videre er tilknytta byfunksjoner som kultur, boliger, handel og restaurant viktige elementer.»

Ullandhaug Innovasjonsdistrikt forstås dermed som overbygget for samarbeidet mellom de sentrale aktørene knyttet til universitetsområdet på Ullandhaug i Stavanger. Det er med andre ord en måte å organisere en felles kraft for å nå viktige satsninger sammen. Ullandhaug Innovasjonsdistrikt skal fasilitere denne utviklingen på vegne av samarbeidspartnerne på Ullandhaug. 

2. Formål, visjon og målsetninger 

En viktig premiss for Ullandhaug innovasjonsdistrikt er at det skal tilføre nøkkelpartnernes eget strategiarbeid kraft og merverdi. Nøkkelpartnerne er blant andre, Universitetet i Stavanger, Stavanger Universitetssykehus, NORCE forskningsinstitutt, Studentsamskipnaden i Stavanger, Validé, Innovasjonspark Stavanger, og arena-pro klyngene, Nordic Edge, Smart Care Cluster, Energy Transition Norway.  

Formålet for Ullandhaug Innovasjonsdistrikt er: 

Ullandhaug Innovasjonsdistrikt katalyserer kraft for å oppnå partnernes egne strategiske prioriteringer innenfor forskningsbasert innovasjon. Det er en felles inngang for alle saker som omhandler Ullandhaug.  

 Visjonen er: 

Ullandhaug Innovasjonsdistrikt er en internasjonalt attraktiv aktør, for utdanning, forskning og innovasjon, med hovedmål om å gi kraft og fart til omstillingsarbeidet i fylket. 

3. Styringsstruktur og ressurser 

Universitetet i Stavanger er prosjektleder for prosjektet. Stillingen rapporterer til arbeidsgruppen bestående av UiS, Stavanger kommune og Universitetsfondet. ‘Strategisk arena for Ullandhaug’ fungerer som styringsgruppe for satsningen, og definerer strategisk retning, gir anbefalinger om hvilke samarbeidsaktiviteter som skal støttes, og orienteres om arbeidet i arbeidsgruppene. Denne gruppen består av de mest sentrale aktørene på Ullandhaug (UiS, SUS, NORCE, Validé, Innovasjonspark Stavanger og SIS).  

4. Satsningsområder og tematiske innganger 

‘Strategisk arena for Ullandhaug’ ga, foruten støtte til satsningen, innspill til utformingen av fem satsningsområder som vil være retningsgivende for hvordan aktivitetene som organiseres fremover. Disse er formulert som fem T’er og representerer de sporene med mest mulig potensial for å samle kreftene:

Talent: Vi skal jobbe for å tiltrekke ambisiøse studenter, arbeidskraft og gründere til regionen, og styrke rollen som kompetanseutvikler innen både etablerte og nye næringer.

Testing: Vi skal tilby fremragende testfasiliteter, som også inkluderer muligheter for prototyping og simulering.

Tilskudd: Vi skal medvirke til at aktørene på Ullandhaug får uttelling i nasjonale og internasjonale finansieringsprogrammer, og skal også styrke nettverket av kapitalmiljøer som gjør tidlig-fase investeringer.

Tilbud: Vi skal ha en godt utbygd infrastruktur, servicetilbud og opplevelser som bidrar til et levende og spennende studiested og arbeidsplass, i samspill med innbyggerne i bydelen og regionen for øvrig.

Tydelighet: Vi skal ha en tydelig samfunnsstemme, som setter søkelys på viktige faktorer som påvirker Norges konkurransekraft i årene som kommer.

Når det gjelder den tematiske inngangen, er teknologi og helse sentrale områder. Særlig når det gjelder helse, skjer det mye på Ullandhaug i 2024. Samlokaliseringen av SUS sammenfaller med andre helserelaterte satsninger ved UiS (ny lokasjon for fakultet for helsevitenskap, videreutvikling av HelseCampus og nytt senter for bærekraftig helse), NORCEs satsning på helseforskning, Validés helseinkubatorsatsning og samlokaliseringen av SAFER (Stavanger Acute Medicine Foundation for Education and Research) med HelseCampus på Ullandhaug, for å nevne noe. Det er derfor nærliggende at helse blir et gravitasjonsfelt for Ullandhaug Innovasjonsdistrikt i første periode. Det er nå startet et arbeid med å identifisere aktiviteter per satsningsområde som en illustrasjon på pågående arbeid.

5. Tidsplan med milepæler 

Foruten det strukturelle rundt driften av Ullandhaug Innovasjonsdistrikt, planlegges det å arrangere nytt møte i ‘Strategisk arena for Ullandhaug’ våren 2024. Frem mot det er det et ønske å konkretisere og innsnevre de aktivitetene som skal jobbes ut, og inngå samarbeidsavtaler med de sentrale samarbeidspartnerne. 2024 blir første virkelige driftsåret for Ullandhaug Innovasjonsdistrikt, mens 2025 med UiS’ 25 årsjubileum og byjubileet i 2025, gir anledning til å sette første milepæler. Universitetsfondet deltar i arbeidsgruppen, Ullandhaug 2025, som er en del av Stavanger 2025, og skal på vegne av partnere arbeide frem et konsept for en innovasjonsfestival som vil avholdes på slutten av 2025.

2023

2024

  • Strategisk arena for Ullandhaug arrangeres 9. februar 2024

2025

  • Universitetet i Stavanger 25 år

  • Innovasjonsfestival Ullandhaug lanseres